7,5 godina posle!


ФУНКЦИЈА ТЕРОРИЗМА И АНТИТЕРОРИСТИЧКИХ МЕРА У СРБИЈИ И СВЕТУ

После 7,5 година од изречених оцена, немам шта да одузмем или додам-међувреме смо сви посматрали, па закључујмо!

Самостални предузетник                                                                                                             
Др Драгољуб Татомировић                                                                                                                                 
Доктор права-криминалиста                                                                                                                                   
А.Г.А. КРИМИНАЛИСТИЧКА ШКОЛА                                                       
Нехруова 131/28, 11070   Нови Београд                                                                
Држава  Србија                                                                                         
Тел./Фаx. +381 11 1775-371 (10-17ч)                                                           
http://www.ptt.yu/korisnici/k/r/krimskola                                                              
krimskola@ptt.yu
Број   617/03
Дана  12.12.2003.
Б е о г р а д



Кроки тема за разговор о тероризму који ће се обавити у Првом програму Радио Београда, на дан 12.12.2003.г.
Емисија «У средишту пажње» у 17,30 ч.



*Коју основну функцију има тероризам као глобална опасност?

Тероризам, шта је он?
Начин владања уливањем страха, владавина застрaшивањем
(да  ће нам бити тако и тако, ако урадимо или не урадимо то и то, тако и тако)

-Тероризам је начин настављања хладног рата између великих сила, са истим циљем који се желео постићи претњама нуклеарним оружјем.
Он је вид активности којим се непрекидно држи ниски интезитет сукоба на одређеним територијам, њиме се отварају кризе које по потреби пререстају у ратове.

-На нашој територији, као и увек у оваквим историјским прекретницама, води се већ прилично видљива борба Америке и Европе и истовремено Америке и Русије, боље речено Америке против Русије, за овладавање азијским континентом, мада се већ врше припреме и за  освајање одређених афричких држава (Чад, Либерија, Сиера Леоне).

-Нема никаквих посебних опасности од терориста или терористичких организација које би нас напале из сопствених побуда. Овде се, када се говори о опасностима од тероризма, увек помисли на Албанце. Међутим, нити албански нити било који други организовани тероризм неће овде деловати уколико не буде инициран од стране сила којима Албанци служе. Тако је било за време окупације Косова и Метохије од стране Отоманског царства, немачко-италијанске окупације у Другом светском рати и сада у време заједничке окупације Америке, Немачке, Француске и Британије, које су се када је Србија у питању нашле на истим позицијама, али имајући у виду да Европа и Америка имају истоветан и крајњи циљ било је за очекивати да се у Босни и на Косову и Метохији узгаја тероризам  који ће се користи и у њиховој међусобној борби.

*Да ли је Србија угрожена  терористичком опасношћу
 у мери којом се сви ми тиме бавимо?

-Србија се причом о овој опасности, захваљујући тзв. мондијалистичкој елити, Невладиним организацијама и медијима, као и појединцима који су некритички заљубљени у Америку или то морају да показују, покушава довести у било коју раван са Америком и Европом. Па ако не можемо у производњи, стандарду, школством или здравством, онда је за показивање припадности свету као глобалном селу добро и ово око тероризма. Срећа је да су Срби паметан народ па на ове приче не обраћају пажњу више него што је то здраво.

*Више аналитичара, познатих имена у Србији, говоре супротно од Вас?

-Па наравно, не могу они који се баве само теоријом  тероризма у оквиру изучавања  политике државе, који нису никада ниједну своју хипотезу проверили нити одговарали за промашене хипотезе, који сами не би смели илегално да за Нову Годину оките ни јелку у парку, а разрађују или предвиђају терористичке планове.
Многи од тих познатих углавном причају на основу онога што су видели у филмовима који се баве тероризмом.
Овде треба истаћи и постојање обавезе тзв. државних аналитичара распоређених по државним факултетима, институтима и медијима да анализе усклађују са проценама лаика из Владе. Колико су ови аналитичари морални, нека слушаоци сами процене. Влада би требало да користи анализе аналитичара за процену укупне опасности од тероризма,  а у пракси се догађа да они чују владину процену па је онда покрију својом «анализом».
Овде треба сврстати  и медије које примају финансијску помоћ из иностранства као и већи број тзв. «експерата» који кроз квазинаучна излагања оправдавају или врше припреме за оправдавање мера које ће Влада предузети.

У Србији у једном тренутку нешто бива актуелно или се таквим хоће учинити. Па имамо наводно писмо «Црвених беретки» упућено јавности за које су чувари нашег мира рекли да је то претња држави – анализе су показале да је ово био неуспео покушај подвале. И то се заборавило.
Сада  се јаше на опасности тероризма  па неки аналитичари кажу «Могуће је да дође до напада»,  то је толико широко да се не може омашити ако се не наведе временски перод. То је као када би неки од многих видовњака рекао да ћемо имати интересантан сусрет са лепом женском особом – то је могуће, али пошто је неорочено, чека се и оно ће се једном, можда, догодити.

Ово време је као време бившег Закона о удруженом раду који је промовисан 1974.г.  који је обрађивао до тада и после тога непознате категорије власништава над средствима  за производњу и права радника која су из тог произилазила. О томе нико ништа није знао али су се сви правници тиме бавили. 
Сада се тероризмом сви баве али је мало оних који то стварно разумеју и који знају суштину проблема. А ако и знају још их је мало који то хоће да саопште. Не таласају – здравије је и корисније, свакако!

Србији се не да да гледа оно од чега се живи. Она се тера да дрхти и када се не боји, да плаче када није тужна, да се весели кад јој није до весеља. И стално се нађу неки Срби који дају образложења да се баш тако треба понашати.
Уосталом, само су се Срби турчили, арбанашили, мађарили, хрватили, муслиманчили, русили, румунили, македончили, немчили...   а крв није вода, зар не. Увек се нађе оних који су себи најважнији!
А да нема издајника не би било ни окупација!

*Има ли штете или користи од предимензионирања ове опасности?

*Штету имамо ми као држава и народ, јер се непотребно уноси психоза несигурности, а то је још једино што нам нису одузели они који нас већ 23 године уцењују и диктирају правце развоја, они који су нам разбили земљу и који не допуштају да Србија дане душом ни једног тренутка, јер нам стално шаљу свилене гајтане.
То су, да не будем непрецизан, Немачка и Америка!

А корист? Корист имају непосредни вршиоци власти, посебно они који су се ослањали, или се и даље ослањају, на Немачку и Америку, као и сви они који су америчким парама основали најразличитије институте, центре и фондове и наравно и они који издају новине не водећи рачуна о ремитенди.
Корист имају и професори факултета који су изненада постали познати експерти за сваку врсту тероризма и који заправо пате што никада нису радили за полицију или у њој, али су у позицији да као такви школују кадар за службе безбедности!
Они истовремено оне професоре који су стварни експерти за исламски тероризам апсолутно маргинализују по принципу да од њих нико не може бити стручнији нити популарнији (скрајнути проф.др Мирољуб Јевтић, зв. «Џихад»).

*Има ли и других штета?

-Наравно да има, о штетама би могли сво предвиђено време да говорима, али ја ћу се усредсредити на штете које настају штампањем или објављивањем спискова објеката које би терористи могли напасти – зар се на тај начин њима не помаже у одабиру циљева?  Још само фали да се уз то објави и Елаборат обезбеђења објекта! И све је то као добијено из поверљивих полицијских извора. Па и да јесте, које су намере тих и таквих полицијских извора? Да ли то нису намере усмерене на штету Србије?
Зло не треба призивати. Не треба патити што ће овај рат проћи без Србије. Она је своје одратовала. Сада ће  они који су вежбали на Србији бити у прилици да та знања користе у међусобној борби.
Ако се у тај рат не умешамо, апсурдним  нуђењем своје војске и полиције да иду у Авганистан и Ирак, док нам на Косову и Метохији ред држе полицајци из исламских држава и ако тиме себе не ставимо на неке спискове за терористичке нападе који се не праве у исламским земљама, неће бити проблема.

*Сарађује ли наша држава са страним, по питању тероризма?

-Србија се опаметила. Она сада, као и све друге, како је то у моди, потписује са свим и сваким уговоре о сарадњи и заједничкој борби против свих видова криминала и тероризма. Тим лицемерјем и она добија неке позитивне поене. А у суштини и даље се чеше онај кога сврби. И даље се Србија мора сама сналазити.

Ниједна страна земља, осим Русије, није стварно заинтересована за албанске терористичке организације и њихове односе са осталим исламским терористичким групацијама. Све су заинтересоаване декларитивно и то је разумљиво. Кога и шта да пита Немачка и Америка које су најнепосредније учествовале у стварању ОВК, као изворишта тероризма на Косову и Метохији, који се може користити према потребама, као претња остатку Србије? Оне о њима све знају.
Али, Русија је непосредно угрожена, стварно угрожена, не фингирано као неке друге земље, исламским тероризмом, и она се бори колико може и има потребу за помоћи оних држава које имају сазнања о методима деловања исламских терористичких организација и које располажу провереном методиком сузбијања и елиминисања.

Србија је једна од таквих. И Русија се код српских стручњака за ову област интересује. Остале државе, којим је нуђена  рука нису обратиле пажњу на ту руку, јер је команда  над албанским тероризмом и даље под њиховом контролом и заштитом. 
Па како и када шта устреба!
Зар се на притисак из Европе и Америке не пуштају терористи са Косова осуђени правоснажним пресудама српских судова и уредно стављених на списак Интерпола као лица која треба ухапсити, па када их нека држава ухапси (Словенија, Мађарска)? И зар се њиховим пуштањем не дају јасни сигнали свима онима којих се тиче.

*Русија је у грозници због акција «Црних удовица»?

-Јесте, њихова улога је сасвим сигурно иницирана споља, и ми имамо искуство из предратног период (пред агресију НАТО-а)  са «Женама у црном», које су биле својеврстан вид притиска да се Србија понаша на одређен начин. Сада их нигде нема. Нема налога из иностранства и нема појављивања тих жена ни по ком основу. Али, ако устреба, ту су.
Наше «Жене у црном» су само најављивале бомбардовање, док исламске «Црне удовице» то чине непосредно. Оне иако наопаких схватања верују у нешто што није новац, па чине нешто после чега им новац није потребан.  Наше, верују само у  новац и због тога воде рачуна да не доведу себе у стање да га не могу користити. Срећа је да се о њима у Србији све зна, и, на за то одређеном месту, о томе постоји квалитетна документација.  Због тога се из иностранства врши притисак да се та места у којима се све зна «проветре», «реформишу» или једноставно укину. И то ће се догодити ако у Србији не буде Срба. Само ће они који нису Срби пристати на државу без те врсте заштите.

*По Вама тероризам је исфабрикован и користи се по одређеном плану?

*Да, уверљивости ради, чине се терористичка дела која потом омогућавају измену закона о правима грађана, о овлашћењима полиције, ствара се погодна основа за измену стратегије заштите државних и националних интереса,  оправдавају се доктрине превентивних напада уз претходно фабриковање лажних података да су ти нападнути спремали напад на њих, отварају се кризе, врше се припреме за отимање природних ресурса (арапска нафта, руски гас и друго што је западу потребно), ослобађају се од једних и стварају савез са другим државама.
Измештају се војне базе, врши се језичка и обичајна, васпитна и религијска окупација земаља које се стављају на списак земаља које чине «Осовину зла». Зна се да је ту Кина, Русија , окупирани Ирак, још неке земље, али је ту још увек и Србија, која се још није откачила од Русије у мери да се накнадно не би могла са њом чвршће везати.

Албански тероризам је апсолутни фабрикат настао у производним одајама за тај посао Немачке и Америке. Бахата Америка је омогућила Немачкој да се покаже силом и на војном и обавештајном плану па је ова не водећи рачуна о накнадној штети коју ће и сама претрпети произвела ОВК. Сада би да се то некако стави под стварну контролу, само куца је постала пас па хоће да уједе и газду. Више неће да једе из газдине руке већ узима одакле хоће, када хоће и колико хоће.

*Шта нам је чинити?

-Ако мислите шта је Србији чинити – ништа што се већ не чини. Србија још увек има добре службе безбедности и добру полицију и војску којој треба само омогућити да се бави својим послом, по закону, и опасности нема. Наравно, треба уредити оно што није уређено у заштити неких објеката и свакако схватити да су стара добра времена када смо одлазећи од куће стављали кључ под брисач, прошла и да ће се тешко вратити. Али, и да се у нашим селима још спава у откључаним кућама са дворишним капијама на обртаљку. Да би то сачували, Србија се мора бавити собом а не интересима Европе и Америке. Она мора веровати и у божанску правду да онога који је починио зло, увек и обавезно зло и стиже. Па да не лије сузе када то није потребно. Наравно, и да пружи помоћ оним земљама које се искрено боре против тероризма – сада је то, рекох, од великих само Русија.

*А други, шта они да чине?

-Проблем албанског тероризма који је логистика осталим исламским тероризмима се неће моћи решити без Србије и метода и искуства српске полиције.  Српски криминалисти имају кључ за решење овог проблема. О томе је написана студија која је прилагођена за конкретна оперативна поступања државе и њених органа. Студија ће бити реализована у Србији, или синхронизовано у Србији и другим угроженим земљама, уз помоћ неке пријатељске земље. Она је тако конципирана да омогућава успешну елиминацију албанског организованог криминала у Европи, али Европа ту Студију неће добити по њеној цени коштања јер је у њу уткано знање и искуство српске криминалистичке мисли и праксе. Европу ће проблем гашења албанске  криминалне ватре коштати вишеструко више од паљења. А Србија не треба да жури.  Треба да од Европе затражи отворено противуслугу за ову Студију, или да је пусти да се утопи у проблему који је сама створила.

Иначе је за очекивати захтев Србији да се, као и више пута у досадашњим планетарним збивањима,  упрегне у плуг оних који су настојали да је униште, ради њиховог спаса од њиховог дела. Што не треба чинити!

*На крају, имате ли шта да поручите нашим слушаоцима?

Хвала што сте ме пажљиво саслушали,  будите мало више опрезни него иначе и живите нормално. Не подлежимо психози страха који се плански изазива. Терористички акт није лако извести. Чак није лако извршити ни обичан чин убиства. Све, добро и лоше, организује се од стране државних органа, наших или било чијих. Наши су ту да нас штите. Ми нашој полицији морамо помагати, а она се мора очистити од оних који одбијају грађане од сарадње са њом.
Знате ви полицајци на кога ја мислим.Чак знате и имена, знам их и ја, али нема потребе да их истичем.

Нека Србија буде оаза мира, «црна овца» у тероризмом угроженој Европи,  али не она «црна овца» из рекламерског улагивања  једне мале странке* да гласамо за њу.


*Странка тадашњег министра полиције Душана Михајловића која је освојила 0,3% гласова-чак је нису гласали ни полицајци!


Срдачан поздрав свима који су ме слушали.         
  Др Драгољуб Татомировић,                                                                                                    криминалиста


Постављено 14.4.2011.г.


1 comments:

Unknown 27. април 2011. 05:08  

Америчка доктрина према својим грађанима је константан страх од непријатеља који се у ту сврху створи ако се претходни излизао. Чврсто верујем да је напад авионима на близнакиње једна холивудски режирана прича којој веома једноставна питања типа првог и другог Њутновог закона стављају прст на чело свакоме ко жели да мисли! Последице тог сценарија су далекосежне - стављање под тоталну контролу ако не свих оно бар већине грађана планете земље.
Поздрав Иван Макевић -пилот путничких авиона

Постави коментар

Молба за читаоце: МОЛИМ ВАС да не постављате свој коментар у ово поље, јер исти неће бити објављен. Користите мој контакт и шаљите ми коментар са Ваше мејл адресе (која неће бити објављена) да могу да га проверим и да Вас контактирам поводом те провере. Наравно, потпишите својим именом и презименом свој коментар. Поштујте основна етичка правила и коменатришите и полемишите са садржајем а не са аутором.
Уколико Вам је ово неприхватљиво, немојте коментарисати,односно отворите свој блог па га користите по свом нахођењу. Захваљујем. Драгољуб Татомировић.

Кликни и покрени презентацију

Курсна листа

Izrada web sajta

  © Copyright :Zlatni Bilten 2010 Design by

Back to Vrh  

Slike i zakon postanja Adaptacija stanova Zlatibor apartmani Popusti Besplatni oglasi Renta car Belgrade Selidbe Sudski tumac Izrada sajta Auto delovi Auto servisi Auto gas ugradnja Optimizacija sajta