Ekonomska logika komšije Milisava!



Економска логика комшије Милисава
-Како се пропада на малом тако и на великом-


*У селу од око 100 кућа у планинском селу Планиница, општина Мионица, на Равној Гори, постоји једна продавница мешовите робе са основним и свакодневним потрепштинама - стиже и хлеб из пекаре из оближње Мионице, пиво из Пиваре Ваљево, има и нешто сухомеснатих производа.... купује се за новац, на почек, на вересију на неодређен време «да се плати када се буде могло» - Милена продавачица, вредна и способна, хоће по сваку цену да свој труд уновчи кроз више пара осталих од повећаног промета. Промет је фиктивно повећавала и тако што је познатим сеоским нерадницима давала храну и пиво на вересију, отворивши за сваког по једну страницу у књизи где они својим потписима потврђују да су одређеног дана подигли одређену количину робе за одређену цену.
Књижи то Милена у потраживања, порез мора да намирује без задршке, дужници не измирују обавезе, послује на «позитивној нули», потом повећава цене својих производа, муштерије то уочаваја па једном недељно, појединачно или удружено, одлазе у велику продавницу у Мионици где су цене за око 20-30% ниже, те се тамо снабдеју за 15 дана па потом опет оду. Милени се промет смањује, приходи све мањи, потраживања од оних који су узимали на вересију књижи у ненаплатива..... пресабира се па или да затвори радњу или да почне све из почетка, али је промет мали.... затварање се смеши.
Она ће тај бизнис затворити, дугови су остали ненаплаћени, могла би можда да их гони преко суда, али је то ипак мала сума, таман за адвоката, диже руке и прима казну за своју нестрпљивост и жељу за што већом зарадом у што краћем времену!

А комшија Милисав, уз пиво које сам донео из Београда, разлаже своју економску логику - једину праву и здраву логику, на којој се може опстати, не обогатити, али се опстати може, логику коју су Срби напустили још у време «банкарског експерта» са правним факултетом, Слободана Милошевића, а наследили «банкарски експерти» са филозофским факултетом - Ђинђић и Тадић (први је филозоф а други психолог), због чега ће се «Фирма Србија» морати  привремно затворити, подвући црта, па почети испочетка, па каже комшија:

«Ма паметни су ти Кршевићи, узимају робу на кредит, Милена их храни, поји (пивом) и дувани, они потписују, када она пропадне пропадне и њихов дуг, онда се појави неко други који отвори на истом месту исту такву радњу, онда они узимају код њега и тако више пута до сада, и од сада,  докле год су људи будале па дају готово за вересију!»
Ја правим палете за слагање Струганичког камена на њих, то мора да буде по Евро-стандарду јер се тај камен извози у Европу, ја њима поштено испоручујем они мени поштено плаћају, а да се догоди да ми само пет палета не плате на време и по договору, ја одмах престајем са производњом и испоруком, нисам ваљда луд да будем на губитку у вредности за 100 палета, а показали се на пет - ко вара на малом вара и на великом!

*Други, из Тополе, виспрен, добро говори немачки и добро се сналази у Немачкој, уочио пре неколико година да масовно у Немачкој пропадају фирме до 50 запослених... куповао целокупну опрему из тако пропалих малих фабрика за око 10% од стварне вредности, једно време то довозио у Србију и остваривао одређену зараду.  Свидело му се, често био у Немачкој, видео да су тамо цене још ниже, куповао «пошто је он хтео», али није приметио да се та опрема и у Србији све мање тражи, није примећивао ни да му у његовој привредној делатности опада промет, дотурао је од ванредних зарада са пута у Немачку, било му жао да отпушта раднике, али још више да се чује да је и њему криза закуцала на врата - опрему и аутомобиле које је довезао из Немачке раздавао на вересију, некима да плате у робама, потражња пала, они којима је дата роба и аутомобили не могу да плате .... пресабира се, почео сам да вози камион за снабдевање, почео да прибира потраживања, али то иде све теже, размишља о радикалној измени «пословне политике» - заправо о ономе о чему су размишљали малопривредници у Немачкој, пре неколико година - да угаси производњу!

*Србија предузима мере (!) да валута Европске Уније - оног раја у који нас без алтернативе води Борис Тадић и компанија - не пада нагло по вредности у Србији,  у односу на динар!

Треба ли било каква анализа, било какав тзв. економиста, било који политичар који би објашњавао ово што је речено овом изјавом «да Народна Банка Србије штити Евро?!»

Динар, овакав какав је, валута Србије овакве кава је, монета Срба, оваквих какви су, ШТИТИ ЕВРО! И какав је тај Евро? Када је пао на гране да га, на сваких двадесет година бомбардована, Србија штити од наглога пада?

Али, џаба кречите, џаба се батргаш Борисе Тадићу - не верујеш јер не знаш, никада ниси жуту банку зарадио уз неки велики труд или уз зној - не знаш шта је вересија!

Ни тата ти није морао да купује на вересију – имао све од другова комуниста, било и за тебе... али, паметан си ти и довољно лукав - њушиш по ветру одакле опасност вреба-знаш да си ти гарантовао за 6 милијарди евра које су, како би Далматинци рекли, манити Срби, на твоју лепу реч и глумачки изглед, предали на штедњу  страним банакама које су их под камату од 17-30% пласирале Србима у кредите «за Египат, Тунис, Грчку, за нове јефтине аутомобиле од само 10-15.000 Евра». Знаш да Срби тај кредит неће моћи да врате јер губе послове као ова Милена са Равне Горе и бизнисмен из Тополе - знаш да ће банке којима су Срби поверили свој новац на штедњу, остати без новца,  јер је он потрошен на туристичка путовања широм света, на аутомобиле из «Фиата» - то је она фабрика у коју ти као председник државе идеш да разговараш са пословођама, већ је тада било јасно које ти тице певају, али не теби, већ нама свима - и када се то уочи, ето штедиша у банку по свој новац! Добију обавештење «да новца нема», крену код тебе као гаранта, свега у Србији, да те питају шта је са парама? И даље тече како сам објаснио поодавно на овом Блогу под «Сценарији за довођење Србије у ред» - Борисе, сада се неће поред промена изведених неког летњег «петог октобра» заборавити мере које си ти пропустио да урадиш правог «шестог октобра», па ти сада као жао због тога - сада ће се све одиграти у исто време!

*Западна Европа, у својој алавости да опљачка сиромашнију Источну Европу, давала јој кредите како би им за тај новац пласирала своје робе, подигла из мртвих своју обамрлу индустрију и спасила се - неки параметри су указивали да је тај вид преваре могућ, али сада се суочава са сазнањем да је финансирала краткотрајно возикање Источне Европе у својим добрим  аутомобилима, које Исток нема чиме да плати.

Ех, да су имали једног аналитичара Милисава - паметног србског сељака!
Али, они хоће своје Ђелиће, Лабусе и друге мрсомуде, шибицаре....

Ово сада полуобамрлој Србији, као пријатељску помоћ, нуде браћа Руси - нуде нам кредите да купујемо њихове авионе! Да продуже живот својим фабрикама.
Али, и они џаба крече. Златна валута мора постати КУКУРУЗ, објашњено под тим насловом на овом Блогу.

И  биће како рече комшија Милисав - подвуци црту, па испочетка, а памет у главу!

Србија је одавно тренирана за ово што долази – прво од вољеног друга Тита, па од вољеног друга Милошевића и сада од највољенијег експерта за све и ништа, Тадића....- преживеће јер је тренирана, неће бити лако, а најгоре ће бити када се у једном, блиском, тренутку утврди да смо сви штедели, отимали, варали, распродавали државно за шарени папир - безвредни папир са сликама неких брадатих Немаца или неких других из Швајцарске, или за  оне папире са оном незавршеном пирамидом на њој, на којој стоји неко око које би као да све види – нема ништа од варања, од гледања, све док се у помоћ не позове Помоћник који никада не издаје! Када ћемо, хоћемо ли – на нама је!

Др Драгољуб Татомировић
Доктор права-криминолог и теозоф

Постављено 02.5.2011.г.

Постави коментар

Молба за читаоце: МОЛИМ ВАС да не постављате свој коментар у ово поље, јер исти неће бити објављен. Користите мој контакт и шаљите ми коментар са Ваше мејл адресе (која неће бити објављена) да могу да га проверим и да Вас контактирам поводом те провере. Наравно, потпишите својим именом и презименом свој коментар. Поштујте основна етичка правила и коменатришите и полемишите са садржајем а не са аутором.
Уколико Вам је ово неприхватљиво, немојте коментарисати,односно отворите свој блог па га користите по свом нахођењу. Захваљујем. Драгољуб Татомировић.

Кликни и покрени презентацију

Курсна листа

Izrada web sajta

  © Copyright :Zlatni Bilten 2010 Design by

Back to Vrh  

Slike i zakon postanja Adaptacija stanova Zlatibor apartmani Popusti Besplatni oglasi Renta car Belgrade Selidbe Sudski tumac Izrada sajta Auto delovi Auto servisi Auto gas ugradnja Optimizacija sajta