Drveće kao sredstvo lečenja



Дрвеће као средство лечења


На дан 14.10.2012.г. др Мирјана Стојановић, доктор биотехничких наука,  проследила ми је, по мени интересантан интервју који се односи на лечење људи, коришћењем дрвећа које је доступно свима нама, па сам одлучио да свим читаоцима Златног Билтена и Србијаче тај текст учиним доступним.

Захваљујем др Стојановић на достављеном чланку и на укупном њеном ангажману да Златни Билтен буде у току актуелних сазнања из области Алтернативне медицине, у очекивању да она са тим настави.
Д. Татомировић

 _________________________

Разговор са руским енерготерапеутом 
Михаилом Виноградовим

Од давнина постоје приче о живој и мртвој води, о дрвећу – дароваоцима (донорима) и дрвећу – крадљивцима енергије. Да ли се оне заснивају само на машти народног казивача или ипак имају реалну основу? Јер, и у старим лекарским књигама неко дрвеће, на пример, бреза, помиње се готово као панацеа, лек против свих болести. Где је ту мит, а где стварност? Које су то исцелитељске особине дрвећа? 

У народној медицини данас постоји читав један правац – дендротерапија, лечење дрвећем или уз помоћ дрвећа, каже  Михаил Семјонович Виноградов на почетку нашег разговора. Дрвеће заиста може да оздрави, исцели, очитави човека, да га нахрани енергијом. Најбољи у том смислу су храст, бреза и бор, скоро исто тако су вредни  кедар, багрем, клен, рјабина (јаребика), јабука, шљива... Али, има и оних који човеку могу да „украду“ енергију; то су разне врсте тополе, на пример, као и руска черјомуха, (или америчка вишња, како се још зове код нас).  Међутим, немојте се заваравати да их треба истребити; никако, јер и ти „крадљивци“ могу бити врло корисни у одређеним ситуацијама, али о њима ћемо нешто касније.
Од када датирају први дендротерапеутски методи и како су изгледали?
Знате, постоје записи да су још у прехришћанско доба девојке  одлазиле брези, да би се накупиле позитивне енергије, да им удаја и живот буду срећни, труднице су седеле под липом, а рањене војнике су стављали испод храста, да од њега добију снагу за исцељење рана... Видари, знахари, препоручивали су не само седење поред дрвећа, него и верање по њему, такозвано дрволажење, како би се снага дрвета што више преузела, односно разменила са човековом. И данас се деца инстинктивно пењу на дрвеће, а многи граде куће у шуми. Као што видите, ништа ново под сунцем.

Каква су правила комуницирања са дрвећем у циљу лечења?

Правила општења са дрветом које даје енергију исцељења су врло природна и једноставна: станите лицем према дрвету-донору на растојању од 40 – 60 цм, затворите очи и опустите се. Концентришите се на то да примате његову енергију и замислите да се вашим телом одоздо нагоре лагано подиже топли талас енергије. После опуштања почните да упражњавате вежбе дисања, уз помоћ којих ће доћи до распоређивања добијене енергије по читавом телу. Правилно дисање подразумева удах, задржавање ваздуха у плућима, издах и период кад су плућа испражњена до следећег удаха. Свака фаза траје од 4 – 8 секунди, а морају се спроводити равномерно, без мучења и без прекида. Током задржавања даха долази до „разливања“ енергије дрвета која се претвара у вашу био-енергију. То не треба да траје дуго, некад не више од неколико минута и то најбоље предвече, пред спавање. И сами знате да се човек после једне краће вечерње шетње по врту, ако га има, или по градском парку, осећа много боље и као подмлађен; боље мисли, смиренији је, боље спава... Најбоље је ако се осамите негде у природи или крај „свог“ дрвета које знате и које вас „познаје“ из детињства. Знате, некада је био леп обичај да се, када се дете роди, посади дрво, на пример храст за дечака и јела или бреза или липа за девојчицу. То је посебно интересантно, гледати како обоје расту и развијају се. Дакле, веома је добро боравити у познатом пределу, али и не мора; добро је у природи средити мисли, преиспитати поступке, изговорити молитву Господу, осетити повезаност свега што дише под капом небеском... Најзад, треба знати да дендротерапија помаже само ако је спроводите редовно, то јест ако вам то постане добра навика.
А шта да ради становник велеграда, који нема парка – бар не ваљаног, у близини, а о неком шумарку да и не говоримо?
Специјалисти предлажу да се користе танке плошке које су нарезане од различитих врста дрвета. Иако свако од нас има своје дрво, примећено је да се храст, бреза и бор уклапају у готово свачији „профил“. Универзални храст се слаже са више од 60% људи, бреза са око 30%, а бор је идеалан за око 10 – 15% особа. Академик Борис Додонов је успео да начини универзални коректор био-поља човека. То је обична плошка, комад одређеног дрвета, пречника 20 – 30 цм, дебљине до 10 цм. Овај комад има отвор у средини и 7 косих, радијалних уреза око тог отвора.

Дрвеће – донори

Рекли сте да неко дрвеће додаје, а да друго одузима животну енергију.
Да, дрвеће - донори, донатори, даваоци енергије старно имају особину да у себи акумулирају велику количину космичке енергије. То су поменути храст, бреза, бор, кедар, багрем, клен...  Сваки човек би требало да зна које је то његово дрво, које му  омогућава да се лакше избори са животним тешкоћама, са болестима. Када то спозна, треба да га засади у својој близини.   
Али, постоји и такозвана негативна енергија. Како да се ње ослободимо?

Е, ту на сцену ступа дрвеће које одузима енергију. Најјаче у том погледу  су све врсте топола и ива. Слабији, али врло корисни су и кестен, јела, черјомуха (америчка вишња). Они су изванредни за лечење неких обољења. Не знам да ли знате ону руску народну песму “Ивушка зељонаја” – о девојци која пита иву поред воде где да пронађе своју љубав... Видите, народна интуиција је миленијумима радила беспрекорно. Кад сте тужни, кад сте нервно напети или баш растројени, привијте се уз такво дрво леђима (дуж кичменог стуба) и длановима, као кад сте играли жмурке и крили се иза дрвета! То је врло добро да се ослободите напетости и раздражљивости. Ако имате проблема са унутрашњим органима, једноставно – загрлите дрво као драгог друга. Али, не препоручује се да у том „загрљају“ боравите дуже од двадесетак минута. Не треба наглашавати колико је боље и целисходније да за терапију користите живо дрво, а не његов комадић, али у случају нужде може и тако. Бољи су комади од горњег, него од доњег дела дрвета. Не знам да ли вам је познато, али у Русији су се одвајкада на овај начин лечили зубобоља, ангина, гастритис или главобоља – 5 – 7 минута држиш дашчицу поред болног места – и готово. Ове методе не могу да нашкоде и препоручују се посебно оним особама које пате од спазама великог мозга или васкуларних болести.

Дозволите да Вас, због личног афинитета, упитамо о брези. Њу су опевали песници, Јесењин јој је посветио многе стихове, а у литератури има толико описа и рецепата за лечење брезовим соком, лишћем, пупољцима...

Тачно је да је бреза најпопуларнија, јер има читав низ лековитих и исцељујућих дејстава. Довољно би било да једном недељно одемо у брезовик, да заберемо један од већих примерака овог лепог дрвета и да је загрлимо и останемо уз њу једно петнаестак минута. Поменули сте њена превасходства: брезови пупољци, сок, лист, па чак и гљива која на њој расте – чага, све је лековито, пребоато биолошки активним материјама. У лишћу брезе има етеричних уља, витамина, рутина, каротина, фитонцида, флавоноида... Младо лишће садржи и протеине, масти, витамине. Најбоља је такозвана брадавичаста бреза, она која је као посута мирисним смоластим „сузицама“.
Али, има случајева када лекари не препоручују препарате од брезе. Када се може, а кад не може користити „брезова апотека“?
Активни угаљ треба свакако имати у домаћој приручној апотеци. Добар је против тровања и акутних бубрежних колика. Чајеви, настоји од листа брезе су одлични против повишеног притиска, а ублажавају и болове.  Разни биљни препарати од брезе делују подстицајно на циркулацију, разграђују тромбове, и зато се препоручују код тромбофлебита, упала на кожи, упале плућа, бронхитиса, болести жучне кесице, уринарних путева и других. Врло је корисно да се бреза употребљава код болести изазваних радијацијом. Бреза убрзава зарастање и замлађивање рана, регулише рад јетре и жучног мехура. Да би се убрзао и интензивирао процес дендротерапије, специјалисти саветују да се свакодневно бар 50 пута кажипрстом благо масира место у области десног подребарја, где је смештена јетра.

Народни рецепти

Не можемо а да не затражимо неки од рецепата за наше читаоце.
Одвари и настоји од листова и пупољака успешно и без ожиљака замлађују ткиво, чак и код дубоких рана. Одваром од листа перите косу, јер ћете тако имати јаку, светлију и густу косу као стари Словени. Пијте чајеве од брезе и комбинујте овај поступак са боравком у природи и директним контактом са дрветом.

Код спазама великог мозга пијте настој од листова брезе и траве росопаса, по једну трећину шољице три пута на дан.

Код срчане инсуфицијенције помаже брезово лишће и трава кантариона.

Бреза такође потпомаже концентрацију, јача пажњу, генерише снаге организма. Она још и сјајно јонизује ваздух.

Како ствари стоје са осталим дрвећем?

Храст такође има феноменална својства, пре свега у антистрес терапији. Он активира циркулацију и скраћује време оздрављења. Један је од најбољих генератора позитивне енергије. Јако је добро да у дому имамо намештај од храстовине, не само зато што је дуготрајан и леп, него и зато што зрачи позитивном енергијом. Бор смирује, елминише психичку напрегнутост. Дужи боравак у борику човека спасава од кашља, кијавице, бронхитиса и сличних проблема. Буква јача отпорност на стрес и помаже да се наша концентрација појача, а такође делује повољно и на циркулацију.

Кестен олакшава реуматске тегобе, елиминише несаницу и, како каже народна мудрост, уклања страх, нервне напетости различитог порекла. Додао бих, такође, да много од поменутог дрвећа делује на јачање организма против алергије, али док алергија траје, најбоље је помоћи се комадима дрвета о којима је већ било речи, јер, посебно у периоду цветања, директан контакт са дрвећем може изазвати нежељене реакције.

И, најзад, да ли је дрвеће око нас нека врста показатеља како живимо и какво нам је здравље?
Да, у праву сте. Дрво делује на простор у коме расте, оно га на известан начин штити и лоше стање дрвећа око куће увек треба да буде знак власнику да нешто није у реду. Порука, дакле, гласи: научите да комуницирате са природом, да разумете њене поруке, много ће вам помоћи.        
                                              ***

ДЕЛОВАЊЕ ДРВЕЋА НА ЗДРАВЉЕ

Липа помаже код упала унутрашњих органа доњег стомака и код растројства желуца. Њено био-поље повећава потенцијале организма, пуни га енергијом и поправља расположење.
Бреза добро делује на кожу, омекшава најразличитије отврдлине. Она је дрво са „размекшавајућим“ утицајем. Да би сте тај утицај осетили, неопходно је да бреза расте поред ваше куће. Ово дрво чува од страхова и узнемирености, обнавља снаге, убрзава оздрављење. То је типично женско дрво, она помаже и да се поврати вид, нормализује размену воде у телу, благотворно делује на лимфни систем, јача бубреге..
Ако желите да се „напуните“ енергијом, другујте и са кленом, али пазите; само онај оштролисни има позитивну енергију, а остали имају особине „крадљивца“ енергије. Са њима се можете ослободити негативне енергије.
Бор потпомаже размену материја у организму, лечи болести дисајних органа, нормализује крвну слику. Уз његову помоћ ослободите се главобоље и обољења срца. Борици су најбоља „здравилница“ где се одвија природни процес лечења и јачања, али и место где се најбрже може смршати, па није чудо што се многи фитнес центри граде управо у боровим шумама.
Храст помаже код тахикардије, његова енергетика јача и бодри, дарује снагу и јасноћу мислима. Храст је дрво које омогућава човеку да се лакше избори са животним тешкоћама. То је мушко дрво, лечи урогениталне сметње, зубну болест, јача и крепи.  
Багрем је један од универзалних донора енергије. Енергија овог дрвета дарује миран сан, враћа добро и оптимистично расположење.
Брест - ако станујете у улици брестова, то је дивно, посебно ако сте мушкарац. Брест даје снагу да се борите са свим животним недаћама.

Јела се користи у случајевима отока, за ублажавање болова, код нервних болести и депресије.

Кестен нормализује срчану делатност, јача имунитет и нервни систем.

Кедар поправља сексуалну активност, помаже реконвалесцентима да што пре ојачају после болести, делује позитивно на емоционалну сферу.

Клека ће вам помоћи да излечите акне.

Канадска топола – нарочито њене плошке, комади дрвета, лече све врсте упала.

Јаребика (рјабина) ефикасно чисти организам од шлака и токсима. Нервчицима је благи донор добре енергије.

Черјомуха (америчка вишња) помаже да се ослободите од тумора. Најбоље за ту сврху су плошке дрвета по рецепту академика Додонова.

Јабука је изразито женско дрво. Буди осећајност у женској природи, помаже крхкој жени да постане самоуверенија.

Јасен помаже да свест постане кристално јасна и да се доносе боље одлуке и правилнија решења.
                                                 ***

ДРВЕЋЕ КОЈЕ РАЗУМЕ ВАШУ БОЛЕСТ

Чак и дубоко рационални људи знају се од давнина веровало да дрвеће има душу, или да у њему живе моћна бића. Грци су сматрали да у дрвећу живе нимфе дријаде, а Словени су своје амулете одувек „мајсторисали“ од дрвета. Црквене таванице су током многих векова израђиване од тополе, а народни лекари су се служили дрветом – живим, или његовим делом, да одагнају свакојаке болести, од зубобоље до хистерије. Као изванредан грађевински материјал дрво нема премца, чак и  данас, у време поплаве вештачких материјала. Да ли ћете после прочитаног текста о дендротерапији отићи да пронађете свог тихог сабеседника и пријатеља у околини града, или ћете само заменити линолеум паркетом, зависи од вас. Уосталом, дендротерапија је није чин, него процес у коме је сваки  почетак добар. 
Дендротерапија је метод лечења и профилактике који користи исцелитељске особине дрвећа. Већина људи, па и лекара, чак и не подозрева да практично свеколико дрвеће (искључујући тополу, јову и дивљи јоргован) несумњиво поседује лековиту снагу – довољно је, наиме, да се просто прислоните уз његово стабло. Дрвеће је у стању да лечи психичка растројства, да стимулише рад срца, активира размену материја у организму... познато је такође исцелитељско деловање дрвећа на лечење главобоља и отклањања последица стреса, а већ само ове његове особина довољне су да дендротерапију препоруче и истакну као једну од водећих терапија нашег времена (и, рекло би се, једну од најприступачнијих).




ВАШ ВОДИЧ КРОЗ ДЕНДРОТЕРАПИЈУ

О „дародавцима“ и “крадљивцима“

Постоји дрвеће које даје, а и оно које одузима енергију. Све је у природи избалансирано, вођено мудром руком Творца, те немојте журити са закључком да су само дародавци добри, а да се са „одузимачима“ –„крадљивцима“, „вампирима“, како их неправедно зову, треба радикално обрачунати. Као што није могуће стално удисати ваздух, или стално бити будан, тако није добро стално накупљати енергију: постоје тренуци када је, нарочито ону „прљаву“, треба избацити. И, коме да се обратимо? Управо дрвећу које уме да упије све оно што нам не треба. Топола је прави пример за то. Користи се за прочишћавање енергетских канала, ослобађа човека главобоље, упала и раздражености. Зато је топола толико добро прилагођена и буја управо у великим градовима, око фабрика и отпадних вода. Али, највећу „храну“ топола добија од наших нелагода, немира, негативне енергије, коју упија као сунђер. Док шетате обалом реке, и не знате шта сте са себе „збацили“ у ходу. А топола, коју с правом називају градском енергетском депонијом или канализаацијом, прима све то и расте све више... Рјабина – јаребика, дивља оскоруша и черјомуха су такозвани „слаби“ упијачи и користе се код депресије – нарочито њихови комади, као код и мањих тумора. Јеле су добре за растерећење од раздражљивости и умора. Довољно је чак да једну јелину шишарку држите мало међу длановима и већ те се ослободити негативне енергије. Ако посадите јеле по ободу свог имања, њихова енергетика ће постати прави моћни штит који брани ваш дом од негативних деловања споља.

Биокоректори

Сами, у домаћој радиности, можете да направите плошку за лечење. Изаберите  стабло или гране здравог, дуговечног дрвећа, посебно ако је стајало са стране, ван  шумског масива. Оваква дрвета, баш као и особени људи, имају и могу да дају више енергије. За стан у граду требају вам плошке (плоче) величине 8 – 15 цм у пречнику. Када их исечете, оставите их да се суше заштићене од директног сунчевог светла. Овакви биокоректори, то јест исправљачи нашег био-поља могу да емитују своју енергију 2 – 3 године, после чега их треба заменити новим, свежим. У нашој земљи (Русији) за сада нема оваквих плошки, али у иностранству се могу набавити у дендролошко-натуропатским центрима.

Како приступити лечењу?

Први начин је непосредно комуницирање – општење са дрветом, али треба ипак знати следеће: свако дрво има такозване „хранилице“ које су најпогодније за размену енергије. Те зоне су смештене одмах уз корен, уколико се он налази изнад земље, или око моћних јаких грана. Запамтите, тих зона нема око сувих грана.
Да бисте се ослободили депресије, општег умора, и да бисте подигли тонус, потребно је да седнете поред дрвета и да се опустите. Затворених очију проведите неких 5 – 30 минута у близини наведених зона. Тонус и расположење се подиже за 20 минута седења испод липе. Што је дрво старије, тим јаче делује на човека и тим мање времена је потребно да се постигне исцељујући ефекат. За време сеансе треба да се потрудите да осетите – или бар постанете свесни – да се дешава размена енергије.
Ако имате неки конкретан проблем, уколико је то могуће додирните дрво управо тим делом тела. На пример, ако вас боли глава, наслоните чело на тополу. Код срчаних сметњи, „грлите“ храст током 10 – 15 минута, а ако имате неко плућно обољење – прионите уз бор. Сувишну раздражљивост предајте тополи тако што ћете се потиљком наслонити на њу једно 5 – 7 минута, не дуже. Варикозне вене лечите тако што ћете сести лицем према дрвету, да коленима дотичете стабло. Најбоље од свега је сести између два јелова стабла. Наравно, у исте сврхе можете употребити и плошке. Сеанса траје око 15 минута, до 4 пута на дан, са паузама од по најмање пола сата.
У сваком случају, није потребно да се сеанса исцељења дрветом продужи више од пола сата.
Финесе
Разне врсте дрвећа имају различите периоде одмарања и бујања. Зими се енергетски потенцијал код лиснатог дрвећа смањује за 50 – 70%, а  код зимзелених врста за 15 – 25%. Изузетак је јела, која је активна у било које доба године.
Врло моћни потенцијал има све плодоносно дрвеће у периоду цветања. Најбоље је општити са дрвећем рано ујутру и у периоду од 16 – 19 сати, када је њихова енергетска размена максимална. Увече се може догодити да вам сувишна енергија разбије сан. И, као и увек, постоји изузетак: клека је сјајно средство за добар сан. Ако желите „чаробни јастук“ који ће вас нежно завести у сан, направите мали јастук од струготина дрвета боровице, клеке. Одличан је за лечење менаџерске болести, скидање стреса и опште смирење тонуса.
Градско дрвеће није употребљиво за дендротерапију. Превише је у њему енергетског отпада. Под болесним дрветом не треба се ни одмарати, а о исцељењу не може бити ни речи. Познати су случајеви када се особа која је боравила под таквим, нездравим дрветом, жалила на тежак умор, дешресију и немотивисан страх.
За лечење се бира дрво у чистој еколошкој зони, у великом парку, шумарку, лугу, сопственом имању које треба прилагодити управо за дендротерапеутске сврхе, што се увек исплати.
Дендротерапеут ће вам најбоље рећи које је дрво право за вас, а ви, дотле, можете испитати сопствену осетљивост и потрудити се да откријете које је то ваше дрво. Неки људи ће се изненадити сопственим способностима. Ако држите руке над кором дрвета и осетите топлоту, то је ваш дародавац, донор. Ако осећате да вас нешто „вуче“ или вам је некако тугаљиво, то је ваш крадљивац! Будите обазриви са њим, али га немојте презрети. Да, овакав речник је врло адекватан, јер од сваког дрвета, општећи са њим дуже време, стварате познаника, па и пријатеља. Топола је брза, као урбани пријатељ, и одмах скида главобољу, а бреза воли да се са вама дружи читав низ година, као пријатељ из детињства. Вишња у цвету, чак и ако се он давно осушио на убраној грани, може вас једне зимске вечери спасти од депресије и меланхолије. Ако уз то још попијете чај од липе на ничим не покривеном храстовом столу, осетићете да нисте сами, него међу врсним пријатељима који знају тајне исцељења.    
 
Дрвенарија и намештај могу дуго да сачувају лековита и корисна својства. Наравно, све зависи од тога где је и када дрво посечено. Ако се то догодило у време прве две четврти растућег месеца, дрво има вредност грађевинског материјала, али ако је узето из природе за време опадајућих фаза месеца, када  се у биљкама дешава енергетска регенерација, делују на човека као и живо дрво. Овакав материјал је више од намештаја, уз њега се можете много боље осећати.Такво дрво и не трули брзо, а такође ни не гори лако. Уколико можете да наручујете намештај, поведите рачуна о овим стварима, које нису нимало безначајне за здравље ваше породице у дужем временском периоду. 
Захваљујемо енерготерапеуту, г. Михајлу Виноградову на овом исцрпном поучавању.

***

Постави коментар

Молба за читаоце: МОЛИМ ВАС да не постављате свој коментар у ово поље, јер исти неће бити објављен. Користите мој контакт и шаљите ми коментар са Ваше мејл адресе (која неће бити објављена) да могу да га проверим и да Вас контактирам поводом те провере. Наравно, потпишите својим именом и презименом свој коментар. Поштујте основна етичка правила и коменатришите и полемишите са садржајем а не са аутором.
Уколико Вам је ово неприхватљиво, немојте коментарисати,односно отворите свој блог па га користите по свом нахођењу. Захваљујем. Драгољуб Татомировић.

Кликни и покрени презентацију

Курсна листа

Izrada web sajta

  © Copyright :Zlatni Bilten 2010 Design by

Back to Vrh  

Slike i zakon postanja Adaptacija stanova Zlatibor apartmani Popusti Besplatni oglasi Renta car Belgrade Selidbe Sudski tumac Izrada sajta Auto delovi Auto servisi Auto gas ugradnja Optimizacija sajta