Zaštita i prehrana bilja bez hemije


Сарадница Зл. Билтена, др Мирјана Стојановић, руководилац у Институту за нуклеарне и друге минeралне сировине у Београду, у циљу давања свог доприноса спашавању од отрова свих врста који нам се сервирају кроз све прехрамбене производе, од пекара, месара, посластичара, произвођача јагода, кромпира салата и свега другог, приредивши за кориснике Златног Билтена  следећи текст о
Заштити и прехрани биља без хемије.
Захваљујем у своје име и име свих читалаца, 
дoкторки Стојановић на уложеном труду да нам 
приреди овај корисни чланак.

Д. Татомировић
20.5.2013.г.

______________________________________


ЗАШТИТА   И     ПРЕХРАНА    БИЉА     БЕЗ     ХЕМИЈЕ


Једино добро уласка ЕУ је потпуна или  ограничена употреба хемијских средстава (вештачких ђубрива, пестицида, хормона, ...) у узгоју биљака. Потпуним престанком употребе хемијских средстава опоравља  се земљиште,  а  плодови постају здравији и укуснији. Дански научници су објавили да је наша будућност да конзумирамо воће и поврће лепог изгледа и величине,  али без укуса и мириса јер се различитим штетним третманима из земљишта изгубило пре 70 корисних нутритивних састојака.

Средства потребна за заштиту угрожених биљака у врту или башти  можете сами припремити од биља, које већином сами узгајате или могу да се нађу у природи.

Коприва је лековита биљка, а осим минералних материја, високог сaдржаја гвожђа  садржи и кисеоник. Средства за прскање од коприве користе се за уништавање многобројних лисних ваши, а истовремено јача биљке, побољшава им отпорност и ђубри их. Течно ђубриво од коприва посебно се препоручује за лиснато поврће због кисеоника.
Коприва као течно  ђубриво за биљке делује уравнотежујуће и лековито, подстиче раст и стварање хлорофила, и привлачи глисте у врт. Копривино ђубриво a  не воле га једино пасуљ, грашак, лук и бели лук.

Припрема:
1 килограм свеже  коприве, убране пре него што процвета помешати са  10 литара кишнице или одстајале воде искључиво у пластичној посуди  и оставити  да одстоји 12-24 сата – не дуже, јер се губе „жареће“ материје коприве. Ова смеса се користи неразређена и делује против лисних ваши.
Не прскајте у ветровититим данима – да не уништите и корисне инсекте у вашем врту.
Ова смеса има ограничено деловање (не делује дуго као хербициди) и препоручује се да се, у случају најезде, биљке прскају заредом неколико дана.
Ако  смеша одстоји 3-4 дана на сунцу, почиње да пени, ферментира  и разређено у размери 1:10 користи се као ђубриво. Пазите да заливате на тло у подручју биљака, а не по зеленим деловима биљака.

Средство од преслице против рђе, пепелнице, гриња и црвеног паука

Преслица расте на влажним стаништима, па је можете наћи у близини река и потока. Користи се против рђе и пепелница, гриња и црвеног паука.

Припрема:преслица 1 кг свежих  потопите у 10 литара одстојале  воде и оставите да стоји 24 сата. Затим лагано прокувајте 30 минута.
Када се охлади, разредите је водом у односу 1:5 и тиме прскајет биљке.
Течност од преслице можете помешати са средством од коприве у односу 1:1 и као такво користити за прскање биљака. Повећаћете деловање у борби против штеточина и уједно нахранити вашу биљку.

Гавез садржи гвожђе, калијум, калцијум, фосфор манган, па и Б-витамине, те се од његових листова и стабљике може направити одлично ђубриво које јача биљке и обогаћује их минералима. Припрема се исто као ђубриво од коприве.

Средство за прскање од пелина користи се против лисних ваши, рђе на рибизлима, гриња на купинама, против гусеница и мрава,  припрема на следећи начин: 300 грама свежих листова (30 грама сувих) потопи се у 10 литара воде и остави да стоји 2-3 дана, тада се процеди и неразређеним раствором  прскамо биљке. 


Средства за прскање од  црног  и белог лука користе се када се појаве гриње и плесни, нпр. на парадајзу, као и у случају да лишће кромпира постане смеђе. Од куваних љуски црног  лука може се добити и средство за прскање против инсеката. 200 грама  сувих  љуски лука прелије са 10 л.  топлe водe (40°) и држи 4-5 дана, затим процеди. Прска се у интервалима од 5 дана. Делује против инсеката, плесни, пламењаче.
Такође можете 500 гр насеченог црног и белог лука потопити  у 10 литара воде. Када течност  престане пенити, разредите је десетоструком количином воде и  прскајте земљу против плесни.

Што још може помоћи­­?

Невен који је познат по својим лековитим својствима, излучује сок који помаже тлу при ослобађању од штетних материја.

Корен кадифице излучује фитотоксине који су отровни за паразитске гљивице, али и за црве који уништавају корен.
На местима где расту кадифице и невен, у тлу нема земљишних штеточина ни гљивица.

Лептира купусара најбоље ћете отерати из зеља ако између зељарица засадите парадајз. Лептири купусари не воле мирис парадајза. Средство од листова парадајза користи се за прскање купусњача од лептира купусара, а делује и против других лептира и гусеница.


Посебно треба поменути биљку Драгољуб. Има изузетно велики проценат антибиотика и може се користити у исхрани, свеж или као салата. Драгољуб је једногодишња пузавица дужине до 2м. Две биљке посејане поред воћке и омотане око ње у великој мери сузбијају биљне ваши. Биљке нападнуте биљним вашима добро је испрскати ретком кашом од згњечених листова драгољуба. 


Камено брашно је једноставно самлевени камен, а може се наћи у било којој каменорезачкој радњи, то је њима отпад. Може се наћи и у трговинама које продају материјале за фасаде и сл. Није свако камено брашно исто, зависи од којег је камена, али најчешће се користи готово све осим мермерне прашине..

Лековите моћи каменог брашна признање су добиле након 20-годишње кампање двоје бивших учитеља, Камерона и Моире Томсон. Они су настојали да докажу да камено брашно може надокнадити минерале које је земља изгубила током протеклих 10.000 година те тако помладити земљу и зауставити климатске промене.

Како би то доказали, претворили су 25.000 квадратних метара своје неплодне земље  у модерни рај. Служећи се каменим брашном помешаним с компостом, створили су богато, дубоко тло које је почело давати главице зеља величине фудбалских лопти, главице лука веће од кокосових ораха и огрозде велике попут шљива. Овај пар тврди да та техникa  може такође играти важну улогу у борби против климатских промена јер калциј
ум  и магнезијум  у каменом брашну претварају угљендиоксид  из ваздуха у карбонате.


Зашто користити камено брашно?

1. Помаже против многих биљних болести, гљивица и
инсеката.

2. Јача корење. Камено брашно нанесите непосредно пре сезоне киша.

3. Одличан додатак травњаку. Наносите га 4 пута годишње ако је могуће, или у пролеће, лето и јесен. Око 20 килограма довољно је за 450 квадратних метара.

4.  Камено брашно које на про
леће дате воћкама донеће обиље плодова на лето.

5.  Руже воле камено брашно. Нанесите га неколико пута годишње, приближно 1 ш
ољицу каменог брашна по биљци уз много воде.
За најбоље резултате додајте 1 шољицу каменог брашна на 4 литре воде а затим залијте ружу. Можете направити и млеко од каменог брашна тако да ставите 1 шољицу каменог брашна у најлон-чарапу, завежете је и ставите да се преко ноћи намаче у 4 литре воде. Ставите у распршивач и попрскајте листове. 


6.   Поврће воли камено брашно. Додајте камено брашно вртном земљишту  најмање једном годишње, још боље једном на сезони ако сте у могућности. Спреј од каменог брашна наносите једном месечно.


                                                                                                      Одабрала и приредила

Др   Мирјана Стојановић
18.5.2013.г.

Постављено 20.5.2013.г.

5 comments:

Анониман,  23. мај 2013. 16:30  

Немања Бајић - такође др. Татомировићу, можете поставити неки текст и савете о компостирању, које је код нас ретка појава а веома је битно и кључ је обновљиве пољопривреде, дизања плодности земљишта, чишћења и осталог. Тако нешто би србском сељаку помогло да буде потпуно независан од вештачких ђубрива а достигне велику плодност земљишта, велике приносе и здраве производе, органске, само је наш народ нестрпљив, хоће све преко ноћи, обогаћивање земље компостирањем и органско узгајање поштују принцип "враћања" онога што су биљке потрошиле током раста, плус још мало више, и без проблема престижу ову "отровну" пољопривреду, само кроз пар година а не преко ноћи. Када би сваки србски сељак имао гомиле компоста и вермикомпоста (компоста прерађеног од стране глисти -црвених, не кишних) нашу плодну земљу би учинио још плоднијом и кроз пар година праксе обогаћивања земље истим, не коришћења пестицида и вештачких ђубрива имали бисмо земљу какву нико на овој планети не може ни да замисли. Тачније овом методама се и скроз неполодна и "отрована земља" чисти и чини плодном, смао је наравно потребно много више него здравој земљи.Никад није касно. Свако добро од Бога, Немања.

Zlatni bilten 23. мај 2013. 21:04  

Одговор на Немања Бајић: Поштовани, апсолутно се слажем са Вама и колико могу трудим се и на том плану - да информишем о нечему што није моја специјалност. Ево, позивам Вас: напишите чланак о компосту, средите га у програму Ворд, потпишите и доставите ми га и биће постављен на Зл.Билтен, у уверењу да ће корисно послужити. Не могу ја сам о свему, ја сам само мали обични Србин који се не предаје. Желим Вам свако добро-Д. Татомировић

Unknown 24. мај 2013. 01:22  

Ovo je clanak na kakav sam cekala godinama! Kratko, jasno, s vaznim i preciznim objasnjenjima. Cestitke, dr Stojanovic!
Za sada je za mene to samo "puka" informacija, ali nikad se ne zna...
Pozdrav i svako dobro!

Анониман,  24. мај 2013. 15:00  

Поштовани др Татомировићу није то ни моја струка, већ је нешто што ме занима, нешто што волим и о чему бих волео још више да научим, ако ми посао дозволи планирам да се и упишем на пољопривреду или макар биологију, како бих додатно конкретизовао и унапредио знања. Поред свега реченог ипак имам доста информација о поменутој теми и органској пољопривреди, па бих радо написао један чланак и послао вам га, само се надам да није проблем то што ми обавезе то тренутно не дозвољавају, већ бих то морао да одложим за неки будући период (рецимо 2 недеље до месец дана), након чега бих вам то радо послао да прочитате и објавите ако га сматрате подобним. Свако добро од Бога, Немања.

Zlatni bilten 24. мај 2013. 15:46  

Одговор на Немања Бајић: Позив је трајан, само напред, па када стигнете! Поздрав од Д. Татомировића

Постави коментар

Молба за читаоце: МОЛИМ ВАС да не постављате свој коментар у ово поље, јер исти неће бити објављен. Користите мој контакт и шаљите ми коментар са Ваше мејл адресе (која неће бити објављена) да могу да га проверим и да Вас контактирам поводом те провере. Наравно, потпишите својим именом и презименом свој коментар. Поштујте основна етичка правила и коменатришите и полемишите са садржајем а не са аутором.
Уколико Вам је ово неприхватљиво, немојте коментарисати,односно отворите свој блог па га користите по свом нахођењу. Захваљујем. Драгољуб Татомировић.

Кликни и покрени презентацију

Курсна листа

Izrada web sajta

  © Copyright :Zlatni Bilten 2010 Design by

Back to Vrh  

Slike i zakon postanja Adaptacija stanova Zlatibor apartmani Popusti Besplatni oglasi Renta car Belgrade Selidbe Sudski tumac Izrada sajta Auto delovi Auto servisi Auto gas ugradnja Optimizacija sajta